Madzsarország választ; avagy focikommunikációt a politikába! (utópia)

Politika, Politikai, Választás, Leveleket, Firkál

 

2022-t írunk. Javában zajlik Madzsarországon a választási kampány. A parlament előtt 90 cm magasságú látványos betűk hirdetik V Á L A S Z T Á S 2 0 2 2 . Szorgalmas alvállalkozók építették őket, akiket az állam fizet. Közösségi kampányköltség. A szabályozás szerint erre a költségnemre köteles az aktuális államvezetés meghatározott mértékű összeget rendelkezésre bocsátani. A költségfelhasználás célja a választópolgárok motiválása, hogy tájékozódjanak választási lehetőségeik felől. Ezen belül például pályázatot hirdetnek tematikus reklámok készítésére a vállalati szektorban.


„Mások egy-egy pártot látnak! Mi egy egész nemzetet! Mindannyian jelen vagyunk láthatatlan kötelék fon össze minket. Összekötnek a hétköznapok és a közös élmények. Összeköt a múlt és a reményteli jövő. ÖSSZEKÖTNEK A ZÁSZLÓNK SZÍNEI! VÁLASZTÁSI KAMPÁNY 2022 – A DÖNTÉS A TE KEZEDBEN VAN” – zúgja a tv minden csúcs-műsoridőben a lila virágos telefonszolgáltató reklámját. Ő az idei egyik nyertes. Első helyezett lett, és elhozott még egy közönség díjat is 2020-ban az eredményhirdetéskor.

A választási törvény alapján a politikusok, a számukra prioritást élvező problémákra mutatnak rá. Ezzel egy időben konkrét megoldási tervet kínálnak. Minden program három kiadványban kerül kihirdetésre – egy 12 pontos szórólapon, egy részletes programleírásban, illetve ennek kivonata megközelítőleg 4000 leütés terjedelemben. Költségvetési tervezetet terjesztenek elő, nyilvánosan hozzáférhető módon.
Mindemellett a politikai párt köteles a választópolgárt közérthetően és figyelemfelhívásra alkalmas módon tájékoztatni a programjavaslattal járó, előre kalkulálható kompromisszumokról, melyeket az állampolgárnak szükséges megkötnie a közös cél elérésének érdekében.


Madzsarországon a tájékoztatást nagyon komolyan veszik, hiszen tudják, hogy csak kellő információ birtokában lehet meghozni a legjobb döntést.
Minden este hattól az N1-en a „Választó”című közéleti műsor megy. Szakértőkből és közéleti szereplőkből álló csapat alkotja a műsor stábját. A kampányidőszak során végigveszik az előző időszak fontosabb közéleti kérdéseit és változásait, a főbb politikai döntéseket és annak hatását a társadalomra, illetve a gazdaságra. Az öttagú csapat tagjai változnak. Minden héten 1 embert közönség szavazás alapján hívnak meg.
A város több pontján ideiglenes közösségi arénák épülnek. A belépés ingyenes. Alkohol fogyasztása, és büfészolgáltatás engedélyezett.

Az első adásban a választási kisfilmeket szakértik meg:
Van egy álmom. – hangzik fel a kisfilm – Egy olyan Nyunyópia ahol nincsenek másodrendű állampolgárok. – stúdióbevágással folytatódik a műsor, a videón szereplő politikus asszonyt kérdezi a műsorvezető:
- Kata, nos miként kívánja elérni, hogy 4 éven belül Nyunyópiában ne legyenek másodrendű állampolgárok?
Beszélgetésük végén reklámszünet. Ideje már. Mostanra mindenki eldöntötte, számára mennyire értékes ez a program.


„Madzsaroszág kormányának megbízásából” – harsan fel a kivető melletti hangláda – „Az, hogy nem vagyunk egyformák azt is jelenti, hogy csak ezt kell látni egymásban? Ugye nehezen nézzük el, ha valaki máshogy gondolja. Itt az idő észrevenni, milyen sok közös van bennünk. Van hogy egyetértünk. És ez rengeteg jót hoz ki belőlünk! Éld át te is a felelős döntés élményét! Kövesd a Választót minden este hattól az N1 műsorán.
Reklámszünet után másik rivális párt kampányfilmjének werkműsora várható.
Végül közéleti vita, közönséghívások. Online szavazás a két résztvevő párt programjáról.


A központi kampányidőszak januárban kezdődik, és áprilisban ér véget. A kampánycsend ideje alatt minden választópolgár meghozhatja döntését az elkövetkezendő 4 évre.
Madzsarország készen áll a döntésre.


*A valósággal való bármilyen hasonlóság a véletlen műve. Vagy irodalmi bravúr egy új irány megvilágításához.

Címkék: novella