Háy János: Nehéz (Szkéné, 2021), színházajánló

A SZÓFA online irodalmi folyóirat Címlapsztori rovatában olvashatjátok színházajánlómat, melyet a Nehéz című színdarab ihletett.

Nincs kifejezőbb jelző erre a darabra: nehéz. Úgy nehéz, ahogy az élet az, és a színpadon is úgy jelenik meg az élet maga, hogy nehéz.

 

"Mucsi Zoltán előadása magával ragadó, minden pillanatban hiteles. A játék nagy részében, bár megjelennek más szereplők is rajta kívül, csak ő beszél. Méltóságát nem kímélve jeleníti meg a nézők számára a züllő alkoholista karakterét. Ahogy írom ezeket a sorokat, az jut eszembe, ha a főhős halálát is színpadra kellett volna hoznia, talán még a szívdobogása is leállt volna egy pillanatra.

 

 

A történet főkaraktere, egy ötven év körüli, vidékről Budapestre költözött, alkoholproblémákkal küzdő egyetemi tanár, akinek az egzisztenciális hanyatlását pörgeti végig az cselekmény: elsőként kirúgják a munkahelyéről, majd a felesége is otthonról és kénytelen hazaköltözni vidékre az édesanyjához, ahol hosszú, konfliktusokkal terhelt visszaemlékezései kísérik egyre súlyosbodó alkoholfüggését, ami végül a vesztét okozza.

Külön dicséretet érdemel az anyát alakító Bajcsay Mária, aki szótlanul teremtette meg a vidéki nagymama miliőjét. Színpadias mozdulatok nélkül mutatta meg félelmét, haragját és fájdalmas beletörődöttségét a fia által teremtett környezetbe – mely karakter egy gyermek szemszögéből nézve akár a rigid anya sziluettje is lehetne.

Nem derül ki, melyek a valós ok-okozati következmények: az édesanya érzelmi elhatárolódása sodorta gyermekét az alkoholizmus tévútjára, vagy a felnőtt gyermek hanyatlásának látványa züllesztette le az anyai kötődést tehetetlen közönnyé. A darab azonban megfelelő rálátást ad ahhoz a szemléletforduláshoz, hogy az alkoholizmusra érdemes nem problémaként, hanem tünetként tekinteni.

Számos hétköznapi szorongás kerül megjelenítésre ebben a színdarabban. Elhárítások sorozatával fokozódik a feszültség, amiből egy-egy bázismondat robbantja fájdalmát a nézőre, azonnal feloldva az addig felhalmozott stresszt – ilyenformán lehet gyógyító Hay János Nehéz című drámája annak, egy szorongásokkal terhelt életúton, aki hagyja magát alárendelni a rászabaduló érzelmeknek. Épp olyan enyhülést hoz, mint a hagyma nátha idején."

A teljes írás itt elérhető.

 

 

Címkék: kritika